top of page

Nedsatt lydtoleranse

Hyperacusis (H93.2)

Nedsatt lydtoleranse, som inkluderer hyperakusis og misofoni, innebærer en unormal følsomhet for lyder som kan oppleves svært plagsomme i hverdagen. Lyder som smatting, tastaturklikk eller pipelyder kan virke overveldende for dem som er rammet. Heldigvis finnes det effektive behandlingsmetoder som kognitiv atferdsterapi (CBT) og tinnitus retraining therapy (TRT), som kan hjelpe de fleste med å oppnå betydelig bedring.

hyperacusis-causes.jpeg

Hva er nedsatt lydtoleranse og unormal lydoppfatning?

Nedsatt lydtoleranse (også kalt Decreased Sound Tolerance, eller DST) er en samlebetegnelse for tilstander der lyder føles unormalt plagsomme. Dette omfatter blant annet hyperakusis, misofoni, og fonofobi.
 

  • Hyperakusis (H93.2) handler om en generell følsomhet for lyder – lyder som andre opplever som vanlige, kan føles ubehagelige eller slitsomme.

  • Misofoni er når visse spesifikke lyder utløser irritasjon eller sterke negative reaksjoner. Det kan være alt fra tyggelyder, klikkelyder fra tastaturer, eller hverdagslyder som viften på et kjøleskap.
     

Lydene som oppleves som mest plagsomme, varierer fra person til person, men det er ikke uvanlig at pasienter reagerer på ting som smatting, pipelyder, bestikkstøy, eller til og med lyder fra klær eller sengetøy.

Hvor vanlig er nedsatt lydtoleranse?

Det er anslått at omtrent 23% av befolkningen vil oppleve en form for nedsatt lydtoleranse i løpet av livet. Det er også veldig vanlig blant personer med autismespekterforstyrrelser – hele 63% i denne gruppen rapporterer om lydsensitivitet.

Behandling for nedsatt lydtoleranse

Heldigvis finnes det gode behandlingsmetoder som kan hjelpe deg med å håndtere og redusere lydsensitiviteten. Her er noen av de mest effektive metodene:
 

  1. Kognitiv atferdsterapi (CBT)
    CBT hjelper deg med å endre tankemønstre og reaksjoner knyttet til lyder, slik at de oppleves som mindre plagsomme.

  2. Tinnitus Retraining Therapy (TRT)
    TRT bruker en kombinasjon av lydterapi og rådgivning for å hjelpe hjernen med å venne seg til lydene, både ved tinnitus og hyperakusis.

     

Mange pasienter som har både hyperakusis og tinnitus, opplever en betydelig forbedring med disse behandlingsmetodene. Faktisk rapporterer 80% av pasienter om framgang og bedring, noe som samsvarer med resultater fra internasjonale studier.

Hvem kan få hjelp?

Pasienter med nedsatt lydtoleranse som følge av ulike tilstander, som ME, utmattelse, stress, autismespekterforstyrrelser, slag, covid-19, eller psykiske plager som angst og depresjon, kan alle få hjelp gjennom våre behandlinger.

Behandlingen er dekket av det offentlige, når man får henvisning.

Hva kan du gjøre nå?

Hvis du opplever at lyder i hverdagen føles overveldende eller plagsomme, finnes det hjelp. Sammen kan vi finne den beste behandlingen for deg, slik at du kan få det bedre i hverdagen.

Kilder:
Misophonia Treatment - Jastreboff & Jastreboff 2014​ (Misophonia Treatment)

American Journal of Occupational Therapy - Decreased Sound Tolerance in Autism​(AOTA)

bottom of page